Show simple item record

A theoretical approach to innovation. Sources and barriers in the dairy sector

dc.contributor.authorRincón Díaz, Carlos Augustospa
dc.contributor.authorDíaz Mateus, Rubén Daríospa
dc.date2017-02-13spa
dc.identifierhttps://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/cife/article/view/3436spa
dc.identifier10.15332/s0124-3551.2016.0028.04spa
dc.descriptionLas distintas problemáticas del sector agropecuario en Colombia requieren de la configuración de conglomerados productivos menos vulnerables y con el acompañamiento de una formulación de políticas públicas que disminuyan la brecha entre la investigación y la adopción de tecnología. A pesar de que el gobierno está trabajando en mejorar la Política de Ciencia, Tecnología e Innovación para el sector agropecuario, orientándola a atender la baja productividad, uno de los sectores que aún enfrenta de forma acentuada estas discrepancias es el sector lácteo. En dicho contexto, este artículo tiene por objetivo presentar un esquema teórico de la innovación como referente para la toma de decisiones de los diferentes agentes participantes en la cadena láctea. Para tal propósito, se ha realizado una revisión de la literatura sobre innovación y en ella se han identificado las principales fuentes y barreras para analizarlas en el contexto de la cadena láctea. En conclusión, en la cadena láctea existe una relación entre las fuentes y las barreras identificadas en la literatura de la innovación.spa
dc.descriptionThe different problems of the agricultural sector in Colombia require the formation of less vulnerable productive conglomerates and with the assistance of formulation of public policies that reduce the gap between research and adoption of technology. Despite the fact that the government is working to improve the Science, Technology and Innovation Policy for the agricultural sector, in order to address low productivity, one of the sectors that still faces these differences is the dairy sector. In this context, this article aims to present a theoretical framework of innovation as a reference for the decisionmaking of the different actors involved in the dairy chain. For this purpose, a review of the literature on innovation has been carried out and it has identified the main sources and barriers to analyze them in the context of the dairy chain. In conclusion, in the dairy chain there is a relationship between the sources and the barriers identified in the innovation literature.eng
dc.format.mimetypeapplication/pdfspa
dc.format.mimetypetext/htmlspa
dc.language.isospaspa
dc.publisherUniversidad Santo Tomásspa
dc.relationhttps://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/cife/article/view/3436/3430spa
dc.relationhttps://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/cife/article/view/3436/3783spa
dc.rightsCopyright (c) 2017 Revista CIFE: Lecturas de Economía Socialspa
dc.rightshttp://revistas.usantotomas.edu.co/index.php/cife/article/view/3436/3430spa
dc.sourceRevista CIFE: Lecturas de Economía Social; Vol. 18, Núm. 28 (2016); 91-110spa
dc.sourceRevista CIFE: Lecturas de Economía Social; Vol. 18, Núm. 28 (2016); 91-110eng
dc.source22484914spa
dc.source01243551spa
dc.titleUna aproximación teórica a la innovación. Fuentes y barreras en el sector lácteospa
dc.titleA theoretical approach to innovation. Sources and barriers in the dairy sectoreng
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlespa
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa
dc.subject.proposalNegocios, administración, economía, macroeconomia, microeconomiaspa
dc.subject.proposalInnovación; cadena de valor; sector lácteospa
dc.subject.proposalBusiness, administration, economy, macroeconomics, microeconomicseng
dc.subject.proposalInnovation; value chain; dairy sectoreng


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Indexado por: