Show simple item record

Measurement the Competitiveness of Cocoa Farmers in Santander, Colombia

dc.contributoren-US
dc.contributorUniversidad Autónoma de Bucaramanga (UNAB), Colombiaes-ES
dc.creatorOliveros, Diana
dc.date2013-01-01
dc.identifierhttp://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/LEBRET/article/view/832
dc.identifier10.15332/rl.v0i5.832
dc.descriptionThis paper assesses the competitiveness of cocoa farmers in Santander Colombia, using Porter’s five forces model; for this purpose, the producers of the region of San Vicente del Carmen Chucurí and Chucurí (Santander, Colombia) were studied. The results show that the production of cocoa beans in recent years has become an unattractive investment for the productive activity because the large profit margins are running for the processors of the production chain. Moreover the cocoa farmers in the region face a major financial crisis due to the lack of productivity and competitiveness in the production of cocoa beans.en-US
dc.descriptionEste trabajo evalúa la competitividad de los productores de cacao en Santander Colombia, mediante el modelo de las cinco fuerzas de Porter (2008), para ello se estudiaron los productores de la región de San Vicente del Chucurí y el Carmen de Chucurí (Santander-Colombia). Los resultados evidencian que la producción de cacao en grano durante los últimos años se ha convertido en una actividad productiva poco atractiva para la inversión debido a que los grandes márgenes de rentabilidad se los están quedando las empresas transformadoras de la cadena productiva. Asimismo, los cacaoteros de la región enfrentan una fuerte crisis financiera debido a la falta de productividad y competitividad en la producción del cacao en grano.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Santo Tomás seccional Bucaramangaes-ES
dc.relationhttp://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/LEBRET/article/view/832/646
dc.relation/*ref*/Asamoah, D., y Annan, J. (2012). Analysis of Ghana’s cocoa value chain towards services and standards for sta keholders. International Journal of Services and Standards, 8(2), 116-132.
dc.relation/*ref*/Bueno, T. (2004). Diagnóstico de la cadena productiva del cacao-chocolate en el departamento de Arauca [Cd Room].
dc.relation/*ref*/Castellanos, Ó. F., Torres, L. M., Fonseca, S. L., Montañez, V. M., y Sánchez, A. (2007). Agenda prospectiva de investigación y desarrollo tecnológico para la cadena productiva de cacao-chocolate en Colombia. Proyecto Transición de la Agricultura. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural y Biogestión, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá
dc.relation/*ref*/CORPOICA Y FEDERACIÓN NACIONAL DE CACAOTEROS (2009) Caracterización y zonificación de áreas potenciales para el cultivo del cacao en Colombia. Dirección de cadenas productivas. Cadena Cacao –Chocolate. 36 p.
dc.relation/*ref*/Espinal, C., Martinez, H., y Beltrán, L. (2005). La industria de chocolates en Colombia. Documento de trabajo Retrieved 76, Disponible en: www.agrocadenas.gov.co/documentos/anuario2005/Capitulo3_Chocolates.pdf
dc.relation/*ref*/FAO. (2004). Perspectivas a plazo medio de los productos básicos agrícolas. FAO Commodities and Trade Technical Paper, 192 pp
dc.relation/*ref*/Gamboa, C., Zuluaga, S., y Rubiano, E. (2007). Características y funcionamiento del mercado de cacao y sus derivados en colombia. Proyecto de investigación para la Compañía Nacional de Chocolates S.A. FEDESARROLLO
dc.relation/*ref*/González, V. (2005). Cacao en Mexico: Competitividad y medio ambiente con alianzas INIFAP e IPRC para USAID. México. Informe técnico Publicaciones USAID
dc.relation/*ref*/ICCO. (2007). Junta Consultiva Sobre la Economía Cacaotera Mundial. Economía Cacaotera Sostenible: Un enfoque amplio y participativo. ICCO: International Cocoa Organization. Disponible en http://www.icco.org/about-us/icco-news.html Consultado el 12-10-2011
dc.relation/*ref*/ICCO. (2012). The world cocoa economy: past and present international cocoa organization. EX/146/7. London UK. Disponible en: http://www.icco.org/aboutus/international-cocoa-agreements/cat_view/30-related-documents/45-statisticsother-statistics.html
dc.relation/*ref*/INFOCOMM. (2007). Información de mercado sobre productos básicos. Cacao. Disponible en: http://www.unctad.org/infocomm/espagnol/cacao/cadena.htm Consultado el 12-12-2012
dc.relation/*ref*/Martínez, H. J., Espinal G., C. F., y Ortiz Hermida, L. (2005). La cadena del cacao en Colombia: una mirada global de su estructura y dinámica 1991-2005 (Vol. Documento de trabajo 58): Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural - MINAGRICULTURA.
dc.relation/*ref*/Mojica, A y Paredes, J (2006). Caracteristicas del cultivo de cacao en Santander. Banco de la Republica de Colombia.
dc.relation/*ref*/Ofori-Bah, A., y Asafu-Adjaye, J. (2011). Scope economies and technical efficiency of cocoa agroforesty systems in Ghana. Ecological Economics, 70(8), 1508-1518.
dc.relation/*ref*/Porter, M. (2008). Las cinco fuerzas competitivas que le dan forma a la estrategia. Harvard Business Review, 86(1), 58-77.
dc.relation/*ref*/ProExport. (2012). Cacao Colombiano fino y de aroma. Consultado en junio 3 de 2013. Diponible en: http://www.inviertaencolombia.com.co/images/Perfil%20Cacao%202012.pdf
dc.rightsCopyright (c) 2018 Revista Lebretes-ES
dc.sourceLebret; Núm. 5 (2013); 243-267en-US
dc.sourceRevista Lebret; Núm. 5 (2013); 243-267es-ES
dc.source2357-5468
dc.source2145-5996
dc.subjectCompetitiveness; Productivity; Cocoa farmersen-US
dc.subjectCompetitividad; Productividad; Productores de cacaoes-ES
dc.titleMedición de la competitividad de los productores de cacao en una región de Santander – Colombiaes-ES
dc.titleMeasurement the Competitiveness of Cocoa Farmers in Santander, Colombiaen-US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record